A nagy eper para

Bazsi Farkas 2019-05-07 09:39:00.000000
Magyarként adják el a spanyol és a görög epret, mi a helyzet Szombathelyen? Megkóstoltuk!

Tegnap óta eper-lázban ég az ország. Nincs is emblematikusabb gyümölcse a nyárkezdetnek mint az eper, így hát nem véletlen, hogy ez a piros kis bogyó nagyon sok embernek közel áll a szívéhez. Ha jön az eper, akkor vége van a télnek, jönnek a meleg nyári napok, hamarosan vége az iskolának, jöhet a szabadság, a láblógatás, a strand, a grill, az esti szúnyog támadás. Szóval mind-mind olyan kellemes dolog, ami miatt szeretjük a nyarat és a jó időt. 

Tegnap azonban a 24.hu robbantotta a gyümölcs-bombát azzal, hogy tudósításukban megírták: a nagybani piacon simán átcimkézik, vagyis átöntik a görög és spanyol import epret a magyar rekeszekbe. Azon túl, hogy ezzel nemzeti érzelmeinket sértik meg, még a pénztárcánkat is megmetszik, hiszen a 300 forintos import emberből így 1000-1800 forintos magyar lesz. 

De mi a helyzet nálunk Szombathelyen? Itt is virágzik az eper szőkítés, vagy a helyi őstermelői lobbi annyira keményen tartja magát, hogy a csalókat egyből vasvillával és kiegyenesített palántázóval hessegetik el.

Terepre merészkedtem, és meg sem álltam a szombathelyi Vásárcsarnokig a.k.a. piacig. Igen, ez az az épület, aminek felújítását többször jelentették be és halasztották el, mint ahányszor kimondták szivárványkoalíció, de talán ezt most hagyjuk is, hiszen az eperért jöttem.


Gyors kör sétámon a következőt derítettem ki:

Az kofák már hetek óta hallották, hogy mi is megy nagybaniban az eperrel. 

Mindenki megnyugodhat, mivel a szombathelyi vásárcsarnokban szinte kivétel nélkül minden árus vagy saját földjéről származó epret árul, vagy közvetlen a termelőtől veszi. 

Ha mi magunk akarunk meggyőződni róla, hogy hazai epret vásárolunk akkor a következők lehetnek az árulkodó jelek:

  • A hazai friss eper nem szabályos. A kora tavaszi fagyok miatt szabálytalan az alakja.
  • A külföldi eper sötétebb a magyarnál. Bordós hatása van.
  • Az import eper húsa keményebb nem annyira zamatos, mint a magyar.

A magyar eper finom édes - ezt már a tapasztalat mondatja velem.


A termelőktől azt is megtudtam, hogy a napokban érkezett hideg nem tette tönkre a termést, csak kicsit lassabban érik most az eper, mint az ilyenkor szokásos. Ennyi lett a tavaszi tél következménye.

A helyi termelőnél most az eper 300, 600 és 1500 forintba kerül. Az árkülönbség a gyümölcs méretéből fakad. 


Azt hiszem ez minden, amit az eperről most megtudtam.

Szólj hozzá!

Egy szombathelyi covidos beteg halála után 9 nappal tudta csak meg a család, hogy mi történt

Ez is csak annak volt köszönhető, hogy a családtagok rendíthetetlenül hívták a kórházat. Az önkormányzat már elhamvasztásra küldte az elhunytat, amire a hozzátartozók egyáltalán tudomást szereztek a gyászhírről.

A SÁRVÁRI POLGÁRMESTER A TERVEZETT MUNKÁSSZÁLLÓRÓL: HANGULATKELTÉS!

Kondora István azt mondja, olyan megoldást terveznek, amely mindkét fél számára megnyugtató lesz.

ALMAFA NŐJNAGYRA
valami lófasz

valami lófasz bf

sfsdfsdfs

dfgfdgdf

qwe

eqwe

aaaaaa

aaaaaaaaaaa

Ezeket az alkatrészeket fogják Szombathelyen gyártani az elektromos autókba

Ha elektromos autót vennél a jövőben, ezen komponensek készültek a városodban

Már a tévécsatornákon is azt üzenik, hogy maradjunk otthon

Az üzenet főleg a csatornák logói mellett jelenik meg.

asd

asd

test67

test67