Napjaink egyik legnagyobb népbutítása: a lúgosítás

Donát Nagy 2019-12-03 17:53:00.000000
Hiszen ha a szervezetet lehetne lúgosítani, abba belehalnánk.

Először is tisztáznunk kell, hogy a „szervezetnek” nincs pH-ja; a kifejezés csak az egyes testrészekre vonatkoztatható. Például a gyomorsav persze savas, de a vékonybél nedvei már enyhén lúgosak.

De mi is a pH érték?

Ez egy mérőszám, amely bármely folyadék sav és lúg háztartását jelzi. Ezt az értéket egy 0-tól 14-ig terjedő számskálán mérik. A pont 7-es pH-júak a semleges oldatok. Ettől az értéktől lefelé (vagyis 7 alatt) egyre savasabb egy oldat, felfelé haladva (azaz 7-nél több) viszont egyre lúgosabb.


pH skála: hannainst.hu

A különféle testnedveink pH értéke 6,9–7,4 közötti. Nyálunk például 7,5-ös pH értékű, ezért az állandóan lúgos. A bőrünket fedő réteg viszont 5,5 körül mozog, ezért savas.

Azaz teljesen mindegy, mit eszünk vagy iszunk, a szervezetet nem lehet sem lúgosítani, sem savasítani! Nincsen lúgosító víz, nincsenek savasító ételek sem.


A lúgosításra buzdító álhírek és álcikkek néha kiemelik, hogy ők nem is az egész szervezet, hanem a vér lúgosításáról írnak. A valóságban viszont a vér pH-ja csak igen szűk tartományban (7,33 - 7,43) képes változni. A vér elsavasodása persze tényleg nem túl jó: 7,35 alatt már panaszokkal jár, és 7,2 alatt súlyos megbetegedést, sőt, akár halált is eredményezhet.

A táplálkozással, az étrend megválasztásával azonban a vér pH-ja nem befolyásolható ! Ezt viszonylag könnyen beláthatjuk: mi történik ugyanis azzal az étellel, amit megeszünk? Belekerül a gyomorba, és ott találkozik a gyomorsavval – aminek a pH-ja egyébként 2 körül van. Ha nem lenne ennyire erősen savas, akkor nem is tudnánk rendesen megemészteni az ételt. Az elfogyasztott étel és a sav keveredése persze csak ritkán optimális; néha több gyomorsavat termelünk, mint amennyi kellene (ez a gyomorsav túltengés), vagy pont, hogy kevesebbet. Utóbbi esetben érzünk „nehéznek” egy ételt.

Ha a megevett és megivott ételek, italok tényleg befolyásolnák a vér pH-ját, akkor az naponta, sőt, napszakonként ugrálna össze-vissza, attól függően, hogy most éppen kakaós kalácsot reggelizünk csokis shake-kel, vagy tükörtojást sonkával és uborkával. De nem: a vér pH-ja stabil. Olyannyira, hogy például a vegetáriánus indiai szekták tagjainak vére pH értéket tekintve nem különbözik a folyton halat és fókát evő, jégmező mellett élő eszkimókétól.

De ha a vér pH-ja nem változik, akkor mit befolyásolnak az ételek?

Például a vizelet pH-ját: ahhoz, hogy a vér pH-ja ebben a nagyon szűk tartományban (7,33 - 7,43) maradhasson, ki kell üríteni a „felesleget”. Tehát ha sok nyers zöldséget eszünk, mert a lúgosító könyvek ezt sulykolják, akkor nem a vérünk, és végképp nem a „szervezetünk” lesz lúgosabb, hanem a vizeletünk. 
A lökésszerű, erőteljes hatásokat a szervezet egyébként különböző pufferek bonyolult rendszerével tompítja. E nélkül akár bele is halhatnánk a nyári hőségben leküldött két liter limonádétól.

De akkor miért terjedt el ez az egész ostobaság?


A „lúgosítás”, mint gyógyhatás „elméletét” Edgar Cayce (1877–1945) fogalmazta meg, de a hírverést a napjainkig aktív Robert O. Young (1952–) természetgyógyásznak köszönheti: A pH csoda című könyvsorozatát érdekes, mégis egyszerű nyelvezete miatt rengetegen megvásárolták.

kép: a Google találatai

Pedig Youngnak se orvosi végzettsége, se tudományos publikációja nincsen, könyve pedig közelebb áll a fantasy regényekhez, mint a valósághoz.

Az írásaiból a valódi, elismert szakemberek rengetegszer állapították meg, hogy Young egészen alapvető kémiai és élettani ismereteknek is híján van: egyszerűen nem sok fogalma van a test valódi működéséről.


A fentiek miatt, és a sok megtévesztés után Young ellen több eljárást is indítottak kuruzslás miatt, hamarosan akár letöltendő börtönt is kaphat, mivel a könyve sok halálesethez is hozzájárult: rengeteg beteg Young unszolására egyáltalán nem, vagy már csak túl későn ment el valódi orvoshoz, mert annyira hitt állításában, miszerint minden betegséget a szervezet elsavasodása okoz.

Mindenesetre ezek a tények, és bírósági tárgyalások paradox módon eddig csak hasznára váltak: ily’ módon ő lehetett a meg nem értett zseni. Pedig csak egy áltudós.

Szólj hozzá!

Egy szombathelyi covidos beteg halála után 9 nappal tudta csak meg a család, hogy mi történt

Ez is csak annak volt köszönhető, hogy a családtagok rendíthetetlenül hívták a kórházat. Az önkormányzat már elhamvasztásra küldte az elhunytat, amire a hozzátartozók egyáltalán tudomást szereztek a gyászhírről.

A SÁRVÁRI POLGÁRMESTER A TERVEZETT MUNKÁSSZÁLLÓRÓL: HANGULATKELTÉS!

Kondora István azt mondja, olyan megoldást terveznek, amely mindkét fél számára megnyugtató lesz.

ALMAFA NŐJNAGYRA
valami lófasz

valami lófasz bf

sfsdfsdfs

dfgfdgdf

qwe

eqwe

aaaaaa

aaaaaaaaaaa

Ezeket az alkatrészeket fogják Szombathelyen gyártani az elektromos autókba

Ha elektromos autót vennél a jövőben, ezen komponensek készültek a városodban

Már a tévécsatornákon is azt üzenik, hogy maradjunk otthon

Az üzenet főleg a csatornák logói mellett jelenik meg.

asd

asd

test67

test67