Sokan temetik a hagyományos piacokat, pedig nem kéne. Részint, mert mindig lesznek olyanok, akiknek magas minőségű termék kell és azt meg is tudják fizetni. Másrészt az a hangulat, ami egy piacot jellemez, másutt egyszerűen nincs.
A szombathelyi piac sokat megélt az elmúlt pár évben. Láttatták a jövő reménységeként, napfénytetővel, meg zöldbe borulva. A tervek azonban tervek maradtak, de a viták és az elmaradt fejlesztések sokakat elbizonytalanítottak. A törzsvevőket azonban nem. Ezt nap, mint nap megtapasztalhatjuk. Az intézmény, mint korábban, most is nyereséges, egy sor termékhez csak itt juthatnak hozzá az ínyencek. Igaz, a fiatal korosztály még nem, az idősebb pedig már nem tartozik a gyakori látogatók közém, azért, a gondok ellenére, fut a szekér.

De mi a titok? Egyrészt a kofák hűsége és elszántsága. Kora reggel (6 órakor) kipakolnak már, friss áru kerülhet így az ébredező család asztalára. A piac az elmúlt években sokat színesedett, megjelentek itt is az importtermékek. Szinte egész télen kapni primőrt, ami így már nem is primőr. Ha valakinek januárban paradicsomra, paprikára szottyan kedve, csak pénztárca kérdése az egész. A klímaváltozás ide is betört. Annyiban mindenképpen, hogy a mostani karácsonyra simán tervezhetünk lecsót, méghozzá szabadföldi paprikából! Az enyhe időjárás teszi ezt lehetővé, a tárolt zöldség nem szenved a hidegtől, nem fagy meg és kitolódik a termés ideje, sokáig eláll. Ha már friss és szabadföldi: egy újabb vevőkört vonzott a piacra az olasz vonal, amire tartósan építhető már étrend is. Folyamatosan kaphatók olyan olasz zöldségek és gyümölcsök, mint a brokkoli, a cukkini, a dús szárú zeller, vagy az apró paradicsom. Mellé pedig szőlő Szicíliából, mandarin ugyan innét. Mindez jó alap egy igazi mediterrán étkezéshez.

Mit és mennyiért adnak most a szombathelyi Vásárcsarnokban? A paradicsom kilója 500-600, a házi tojás 50, a burgonya 250, a leveszöldség csomagja, a la Fertőhomok 200-300 forint. Keményebb dió a dióbél: ezt 4 ezer ft alatt nehéz beszerezni (féreg írtja a termést). Kapható birslekvár, ízletes: 10 deka 500 ft. A kápia darabja 100-150 forint, a méz kilója 2400-2500 ft. Hidegen sajtolt házi lenolaj, dióolaj, vagy szőlőolaj is beszerezhető, aranyáron. Literje 7 ezer forint körüli, de a szívet nagyon karbantartja.

A piacot egy időben szinte uralták az osztrák vendégek, akik az idők folyamán eltűntek. Számukra a borsosnak tűnő árak olcsók, betudhatóan a hanyatló forintnak. Talán ez teszi, hogy pár hónapja ismét megjelentek és szépen vásárolgatnak is. A véres hurka mellett felfedezték a hangulatos kávézókat és a megunhatatlan, csak itt igazán ízletes lángost. Nincs párja a piaci savanyú káposztának, céklának sem, de nagyon viszik a házi túrót, tejfölt, tejet és persze a mézet is. A csarnokban virágokat is árulnak, nem keveset. Most a fenyődíszek mennek, egy-egy asztali variáció, szép szál gyertyával 1-3 ezer forint körül vihető el. A karácsonyfa ára sem változott, a nordmann métere 5 ezer, de egyre kevesebb fogy belőle. Nem csak ebből, mindenféle fenyőből. Az okok között lehet a környezettudatosság, a fiatalok visszafogottsága, az úgynevezett virtuális karácsony terjedése.

Aztán még szólhatnánk arról a bizonyos, csak itt érzékelhető hangulatról, az ismerősök találkozásairól és trécseléseiről, a visszaszoruló társasági élet felvillanásairól. Ez reményt ad ara, hogy bármekkorát is változik a világ, piac és lecsó a jövőben is lesz! Boldog karácsonyt!

Szólj hozzá!
Ez is csak annak volt köszönhető, hogy a családtagok rendíthetetlenül hívták a kórházat. Az önkormányzat már elhamvasztásra küldte az elhunytat, amire a hozzátartozók egyáltalán tudomást szereztek a gyászhírről.
Kondora István azt mondja, olyan megoldást terveznek, amely mindkét fél számára megnyugtató lesz.

Ha elektromos autót vennél a jövőben, ezen komponensek készültek a városodban
Az üzenet főleg a csatornák logói mellett jelenik meg.